Over ons

IDEN Architecten en Onderzoek

Leer meer over wie wij zijn en onze ervaring

Wij zijn IDEN, bureau voor onderzoek en architectuur. Wij ontwerpen, onderzoeken, restaureren en transformeren sinds 1987 uiteenlopende gebouwen en projecten.

We leveren maatwerk. Bij het ontwerpen van gebouwen vinden we onze inspiratie in de wensen van opdrachtgevers, in de omgeving, de geschiedenis, de ruimte en de materialen. Met die ingrediënten, onze bouwkennis en onze ervaring bouwen we nieuwe duurzame verhalen. Tekening voor tekening. Steen voor steen. Creatief en grondig. Bevlogen en pragmatisch.

Onze nieuwsgierigheid, gekoppeld aan onze brede ervaring, blijft uitgangspunt bij het maken van rapportages voor de herbestemming van bestaande bijzondere gebouwen, voor particuliere opdrachtgevers, ontwikkelaars en voor andere architectenbureaus.

 • Ontwerpen, onderzoeken en restaureren en transformeren

  Sinds 1987 werken wij aan uiteenlopende gebrouwen en projecten.

 • Maatwerk

  Wij leveren maatwerk bij het ontwerpen van gebouwen.

 • Nieuwe duurzame verhalen

  Door middel van onze bouwkennis en ervaring.

 • Rapportages voor herbestemming

  Van bestaande bijzondere gebouwen.

Architecten

De architecten en eigenaren van IDEN Architecten en Onderzoek

Inge de Neef
Architect / Eigenaar

De gebouwde omgeving en alles dat hem bepaald heeft me altijd gefascineerd. Het gaat hierbij niet alleen om het tastbare en zichtbare, maar ook om de gebruikers, makers en de bedenkers van deze omgeving. Binnen versus buiten, beschutting versus ruimte cq. vrijheid, heden versus verleden en zoveel meer facetten hebben invloed op onze leefplekken.

Mijn ervaring

Een optimaal prettige omgeving maak je met elkaar, waarbij ieder zijn eigen expertise, wensen en inbreng heeft. Ik zie het als uitdaging en taak om alle gegevens vast teleggen en uit te werken tot een goed verslag en/of ontwerp. Dit te begeleiden tot een goede verwezenlijking van een aangename en betaalbare leefomgeving. Stenen hebben een verhaal en dat moet een goed verhaal zijn.

Mijn opleiding begon op de TU/e Technische Universiteit Bouwkunde Eindhoven, op de afdeling Stedenbouwkundig, Architectonisch Ontwerpen, en is afgerond in 1987. Hierna ben ik als architect op verschillende plekken werkzaam geweest. Mijn groeiende interesse in historische panden maakte dat ik voor de volgende studies koos:

Cursus Monument en Archeologie voor inspecteurs en monument adviseurs. Afgerond met Getuigschrift Restauratietechniek in januari 2011, bij Bureau Monumenten & Archeologie BMA Amsterdam.

Post-HBO HAN Restaureren en Herbestemming van Monumentale Gebouwen. Afgerond met diploma in 2012 op de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Hans van Niedek
Architect / Eigenaar

Ik ontwikkelde me als architectonisch en stedenbouwkundig ontwerper bij Jo Coenen en Co, een hoog aangeschreven internationaal bekend architectenbureau. We werkten aan grootschalige projecten op complexe locaties, met partners uit diverse landen. Veel prijsvragen, vaak nachtwerk, maar ook een onvergetelijke tijd.

Mijn ervaring

Eén van mijn laatste projecten als projectarchitect is het Districtbureau voor de politie Midden-Limburg te Sittard. Nog steeds een erg mooi project.

Vervolgens was ik als partner bij Slagter en van Niedek, een middelgroot architectenbureau medeverantwoordelijk voor het hele traject van het ontwerpen en uitvoeren van projecten. Van stedenbouwkundige onderzoeken tot architectonisch detail. Een ander type opdrachten, meer (sociale) woningbouw, projecten met een eigen signatuur en een goede inbedding in de omgeving.

Kijk bijvoorbeeld even naar de projecten Bruheze in Brouwhuis en de Schalmstraat in Eindhoven.

Nu, als partner binnen IDEN bouw ik voort op al die ervaringen. Het zwaartepunt ligt nu meer op de koppeling van historische en hedendaagse architectuur. Door het analyseren van oude gebouwen, zie onze rapportages, leer je ze beter begrijpen en kunnen we ook beter en meer verantwoord ingrijpen in deze vaak prachtige bouwwerken.

We werken digitaal (technische tekeningen en 3D-visualisaties), maar daarnaast maak ik ook graag schetsen en handgetekende perspectieven. Ze spreken meer tot de verbeelding en laten ruimte voor interpretatie. Vandaar.

Anderen over ons

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact